הפלה פרטית

הפסקת הריון מבוצעת במצבים שבהם מדובר בהריון לא רצוי או כאשר יש בו כדי לסכן את בריאות האשה. הפסקת הריון ניתן לבצע במסגרות ציבוריות או פרטיות.

מהי הפלה "פרטית"? 

במה נבדלת הפלה ב"מסלול" פרטי מהפלה במסגרת ציבורית? 

כיצד מתנהל התהליך בכל אחת מהאפשרויות? 

מהן העלויות של הפלה פרטית לעומת הפלה ציבורית? 

באיזה מצב אפשר לבחור את רופא הנשים שיבצע את ההליך?

במאמר זה ריכזנו עבורך את כל התשובות לשאלות החשובות בנושא.

מהי הפלה פרטית?

הפלה פרטית היא מצב שבו אישה בוחרת לעבור את הפסקת ההריון בבית חולים פרטי או במרפאה פרטית שקיבלו אישור ממשרד הבריאות לבצע הפסקות הריון.

הפסקות הריון בישראל

הפסקת הריון מבוצעת בישראל על ידי מוסדות שקיבלו אישור לכך ממשרד הבריאות – בתי חולים ציבוריים, בתי חולים פרטיים ומרפאות פרטיות.

על פי חטיבת טכנולוגיות רפואיות מידע ומחקר במשרד הבריאות נכון לדצמבר 2023, שיעור הפסקות הריון בישראל נמוך בהשוואה למרבית מדינות אירופה – גם בקרב צעירות עד גיל  20 וגם בקרב נשים מעל גיל 35. כך, בשנת 2022 נרשמו 17,123 פניות לוועדות להפסקת הריון הפועלות מתוקף החוק, ו- 15,855 הפסקות הריון בוצעו לאחר אישורי הועדות.
ומה בנוגע לגילאים שבהן נשים עוברות הפסקת הריון? כשני שלישים מסך אישורי הועדות היו לנשים בגיל 25-39. כמו כן, בשנת 2022, מחצית (50% (מהאישורים של הועדה ניתנו לנשים נשואות.

נתון מעניין נוסף שעולה מהסקירה של משרד הבריאות, נוגע להפסקת הריון ראשונה. כך, בשנת 2022 ,84% מהאישורים לנשים עד גיל 24 היו לצעירות שזוהי הפסקת ההריון הראשונה שלהן, 73% מהאישורים לנשים בגיל 25-34 ו-68% בגיל 35 ומעלה.  כשישית (16%) בלבד מהפסקות ההריון לנשים עד גיל 24 היו הפסקת הריון שנייה או יותר, לעומת כרבע מהפסקות ההריון לנשים בגיל 25-34 וכשליש בגיל 35 ומעלה.

מי זכאית לעבור הפסקת הריון?

החוק בישראל קובע שהפסקת הריון יזומה דורשת אישור של ועדה שנקבעה בחוק. נשים שגיל ההריון שלהן הוא עד 23 שבועות יעברו ועדה "רגילה", שפועלת בכל המוסדות הרפואיים שמבצעים הפסקות הריון. במקרה שגיל ההריון הוא 24 שבועות או יותר, הקריטריונים לאישור הפסקת הריון שונים ומחייבים ועדה מיוחדת. כמו כן, חשוב להדגיש שהפסקות הריון בטוחות ביותר ובעלות סיכון נמוך ביותר לסיבוכים כשהן מתרחשות בשלב מוקדם של ההריון, כפי שעולה ממאמר שפורסם בשנת 2022 בנושא.

הוועדה להפסקת הריון בוחנת אם הסיבה לרצון האישה להפסיק את ההריון עומדת בקריטריונים מסוימים שמוגדרים בחוק. באופן כללי, אפשר לחלק את הקריטריונים ל"טכניים" – הנוגעים לגיל האישה ולמצבה המשפחתי, ולקריטריונים רפואיים – בין היתר בוחנת הוועדה אם ההריון עלול לסכן את בריאותה הפיזית או הנפשית של האישה, וכן אם קיים סיכון ללידת תינוק שעלול להיות חולה או בעל מום.

כיצד מתנהלת הוועדה להפסקת הריון?

ראשית, לפני ההגעה לוועדה חשוב לוודא שיש בידייך את המסמכים הבאים:

  • תעודת זהות כולל ספח.
  • מסמך רפואי שמכיל את תוצאות בדיקת האולטרסאונד שעשית, בו מפורטים מיקום ההריון וגילו.
  • תוצאות בדיקות דם: סוג דם וספירת דם עדכנית.
  • סיכום של מצב בריאותך מקופת החולים המבטחת.
  • אם קיימות מחלות רקע או אם את בת 40 או יותר, ייתכן שידרשו בדיקות או מסמכים נוספים.

הוועדה עצמה כוללת שיחה עם עובדת סוציאלית, שיחה עם רופא נשים ומילוי טפסים. כמעט תמיד תינתן לך תשובה על החלטת הוועדה במקום. מידע נוסף על הוועדה להפסקת הריון ניתן לקרוא כאן.

מה ההבדל בין הפסקת הריון "פרטית" להפסקת הריון "ציבורית"?

ישנם מספר הבדלים משמעותיים בין הפלה המבוצעת בבתי חולים ציבוריים לבין הפלה פרטית, המבוצעת בבתי חולים פרטיים ובמרפאות פרטיות.

התהליך

אם את מעוניינת לבצע הפסקת הריון במסלול הציבורי, הצעד הראשון הוא לפנות לרופא/ת נשים בקופת החולים שבה את מבוטחת.

רופא/ת הנשים יבצע בדיקת אולטרסאונד לבחינת מיקום וגיל ההריון. בנוסף, לפי בקשתך תנתן לך הפניה לוועדה להפסקת הריון ולביצוע בדיקות הדם. למרבה הצער, לא כל רופאי הנשים במערכת הציבורית בקיאים בכל הנוגע למידע נוסף וספציפי לגבי הוועדה ואפשרויות הטיפול.

לעומת זאת, אם ברצונך לבצע את הפסקת ההריון במרפאה פרטית או בבית חולים פרטי, הצעד הראשון המומלץ הוא לפנות טלפונית לרופא הנשים אותו את מייעדת לביצוע הטיפול. את רוב המידע הרלוונטי תוכלי לקבל בשיחת טלפון. בנוסף, למרבית הרופאים הפרטיים העוסקים בהפסקות הריון יש אתרים בהם קיים המידע הרלוונטי.

בחירת הגורם המטפל

חשוב להדגיש כי בהפסקת הריון במסגרת ציבורית לא תהיה לך האפשרות לבחור את רופא הנשים שיבצע את ההליך עצמו. מנגד, בביצוע הטיפול באופן פרטי תוכלי לבחור את הרופא שיבצע את הטיפול ואף ילווה אותך בתהליך לפני הטיפול ואחריו.

ליווי אישי ומקצועי

מרגע ההחלטה על הפסקת ההריון ולכל אורך התהליך, ייתכן שיהיו לך שאלות וחששות. בחירה בהפסקת הריון במסגרת פרטית תבטיח שרופא הנשים שבו בחרת יהיה זמין עבורך לכל אורך הדרך, יוכל ללוות אותך באופן מקצועי ואישי ולהעניק לך מענה בכל שאלה או צורך שעולה.

התנהלות הוועדה להפסקת הריון

כלל הוועדות להפסקת הריון, בין אם הן פועלות במסגרת ציבורית או פרטית, מחויבות לפעול בהתאם לחוק ולבחון את בקשת האישה בהתאם לקריטריונים שהוגדרו בחוק. עם זאת, לא פעם וועדות הפועלות במסגרות פרטיות נוטות להפעיל שיקול דעת מקל באשר לקריטריונים הרפואיים הבוחנים את הסיכון הקיים בהריון למצבה הבריאותי של האישה – פיזית ונפשית.

זמינות ביצוע הפסקת ההריון

תהליך הפסקת ההריון במוסדות ציבוריים מתחיל בקביעת מועד לוועדה להפסקת הריון. רק לאחר קבלת האישור מהוועדה ייקבע לך מועד לביצוע הטיפול עצמו. משך הזמן שצפוי לחלוף מהרגע שתופיעי בפני הוועדה ועד לתום התהליך תלוי במוסד עצמו, אך לרוב במוסדות ציבוריים הוועדה להפסקת הריון מתכנסת פעם בשבוע והפסקות הריון עצמן מתקיימות פעם בשבוע. כך, ייתכן שבמוסד ציבורי תדרשי להמתנה של מספר שבועות עד לסיום התהליך. בחגים ובחופשות התורים אף עלולים להתארך יותר, כיוון שמוסדות בריאות ציבוריים לעתים אינם עובדים בזמנים אלו.

לעומת זאת, הזמינות לביצוע הפסקת הריון באופן פרטי טובה בהרבה. במקרים רבים ניתן לקבוע תור לוועדה להפסקת הריון תוך ימים ספורים ולבצע את הטיפול עוד באותו היום.

לכן, אם את מעוניינת לבצע את הפסקת ההריון ללא דיחוי תוכלי לעשות זאת רק באופן פרטי.

דיסקרטיות

הפסקת הריון שמבוצעת דרך קופת החולים מתועדת כמובן בתיק הרפואי בקופת החולים. גם הטיפול המבוצע במוסד רפואי ציבורי מתועד שם כמובן ויופיע ברשומה כשתפני להיבדק או ללדת באותו מוסד רפואי ציבורי. גם ביצוע הפסקת הריון באופן פרטי מתועדת כמובן, אולם תיעוד זה נשמר בדיסקרטיות, קיים רק במוסד הרפואי הפרטי ואינו מופיע בתיק הרפואי בקופת החולים או בבית חולים ציבורי. חשוב להבין שבחירה בביצוע ההליך במסגרת הציבורית אינה מאפשרת שמירה על דיסקרטיות ועצם קיומה של הפסקת ההריון תופיע ברשומות הרפואיות ובתיק הרפואי שלך.

אם חשוב לך לשמור על דיסקרטיות מומלץ לפנות למוסד רפואי פרטי בה מובטחת לך סודיות מלאה והמידע על הפסקת ההריון אינה מועברת לאף גורם.

עלות הפסקת הריון

מהי עלות ביצוע הפסקת הריון ומי נושא בה?
אם בחרת לבצע הפסקת הריון במסלול הציבורי, מידע על הזכאות למימון הטיפול יינתן לך על ידי קופת החולים שבה את מבוטחת. חשוב לקחת בחשבון שהזכאות מתעדכנת מעת לעת בסל הבריאות.
חשוב להבין שלקופות החולים אין בדרך כלל הסדרים עם מרפאות פרטיות ולכן אם בחרת בהפסקת הריון פרטית הטיפול יהיה כרוך בתשלום – למרפאה או לרופא עצמו. עם זאת, אם את מבוטחת בביטוח בריאות פרטי מומלץ לפנות לחברה המבטחת ולבדוק מולה האם קיים כיסוי בפוליסה לביצוע הפסקת הירון, והאם יש לחברת הביטוח הסדר עם המרפאה בה את מעוניינת לבצע את ההליך או עם רופא הנשים שיבצע את הטיפול.

לסיכום, לביצוע הפסקת הריון באופן פרטי ישנם יתרונות רבים, ביניהם האפשרות לבחירת רופא הנשים שיבצע את ההליך, ליווי אישי צמוד של הרופא לפני הטיפול ואחריו, דיסקרטיות מלאה וביצוע ההליך תוך זמן קצר – לרוב תוך ימים ספורים.

החיסרון היחיד בביצוע הפסקת הריון במסגרת פרטית הוא העניין הכלכלי – ביצוע ההליך במסגרת פרטית כרוך בתשלום. יחד עם זאת, מטופלות רבות בוחרות בדרך זו מכל הסיבות החשובות שפירטנו לעיל.

שאלות נפוצות

קיים בלבול בנושא, כאשר רבים טועים לחשוב שביצוע ההליך באופן פרטי אינו דורש אישור של הוועדה להפסקת הריון. כמובן שהדבר אינו נכון – החוק מחייב אישור מהוועדה בכל בקשה לביצוע הפסקת הריון, בין אם הוא מבוצע במסגרת ציבורית או פרטית. יחד עם זאת, הועדות במוסדות הפרטיים הן בדרך כלל מקלות יותר במקרים שבהם נדרש שיקול דעת.

כאשר הפסקת ההריון נעשית באופן פרטי אין אפשרות לקבל החזר מקופת החולים שבה את מבוטחת. עם זאת, אם יש לך ביטוח בריאות פרטי מומלץ לבדוק מול חברת הביטוח אם קיים כיסוי להפסקת הריון בפוליסה והאם יש לחברה הסדר עם המרפאה הפרטית או עם רופא הנשים שבו בחרת לביצוע הפסקת ההריון.

דילוג לתוכן