בדיקות לאבחון היריון
האם אני בהיריון...?
זו השאלה הראשונה ששואלת את עצמה כל אישה, כאשר מתעכב הדימום הווסתי. ובכן, זו דווקא שאלה שקל מאוד להשיב עליה. כל שיש לעשות הוא להשתמש באחת מבדיקות ההיריון הקיימות והזמינות לשימוש.
בדיקות היריון מתבססות על זיהוי של הורמון ההיריון, ששמו הוא HCG. הורמון זה שייך למשפחה של כמה הורמונים, שיש ביניהם חלקים משותפים. החלק הייחודי להורמון HCG הוא שרשרת β ביטא שלו, ולכן בדיקות היריון מכוונות לזהות באופן ספציפי את שרשרת ביטא. זהו גם מקור השם המוכר והנפוץ לבדיקות היריון, שנמצא בשימוש על-ידי הרופאים – "בדיקת ביטא".
המועד המוקדם ביותר בו בדיקת היריון תראה תשובה חיובית (שאכן יש היריון) הוא כ- 12 ימים לאחר הביוץ (ויחסי המין). ביצוע בדיקת היריון מוקדם יותר הוא מיותר ועלול להטעות.
קיימים 2 סוגים של בדיקות היריון, בעזרתן ניתן לזהות את נוכחות שרשרת ביטא: בדיקות דם ובדיקות שתן.
בדיקות היריון בדם
אלו מתבצעות בכל קופות החולים ואף במעבדות פרטיות. כיום, כמעט בכל המעבדות מבוצעות בדיקות היריון בדם, בהן ניתנת תשובה כמותית (מספרית) – כלומר מהי רמת (ריכוז) שרשרת ביטא בדגימת הדם הנבדקת. תשובה כמותית בבדיקת היריון בדם מאפשרת להעריך את גיל ההיריון (זהירות: הערכה זו אינה מדויקת!), וכן לעקוב אחר התפתחות ההיריון בשלבים המוקדמים ביותר, עוד לפני שניתן לצפות בהיריון בבדיקת אולטרה-סאונד. כדי לבצע בדיקת היריון (בדיקת ביטא) בדם בקופת חולים, יש צורך בהפניה מרופא.
בדיקות היריון בשתן
קיימים סוגים שונים של בדיקות היריון בשתן, שההבדלים ביניהם טכניים בלבד ולא משמעותיים מבחינת אמינות או איכות. בכל ערכה לבדיקת היריון בשתן מצורף דף, המסביר כיצד יש לבצע את הבדיקה. בחלק מהערכות יש לטפטף מדגימת השתן על אזור מסוים בערכה, ואילו בערכות אחרות יש לטבול את ערכת הבדיקה בתוך דגימת השתן.
בכל סוגי הערכות, כאשר הבדיקה שלילית (אין היריון) נצפה פס אחד (או עיגול אחד), המאשר שאכן הבדיקה בוצעה כהלכה. אם לאחר ביצוע הבדיקה לא מופיע פס (או עיגול) כלל, פירוש הדבר שהבדיקה לא בוצעה כהלכה או שהערכה פגומה.
כאשר בדיקת ההיריון מזהה בדגימת השתן את שרשרת ביטא, מופיעים 2 פסים (או 2 עיגולים), וזוהי בדיקה חיובית. גם כאשר פס אחד הוא חלש יותר, עדיין מדובר בבדיקה חיובית (יש היריון), אם כי ייתכן שרמת שרשרת ביטא בדגימת השתן נמוכה יותר, ומדובר בהיריון "צעיר" מאוד.
בדיקות היריון בשתן זולות יחסית וניתנות לרכישה ללא מרשם בכל בתי המרקחת ורשתות הפארם.
האם יש הכרח להשתמש בדגימת "שתן ראשון" של הבוקר, כדי לבצע בדיקות היריון בשתן?
לאמיתו של דבר, איך לכך חשיבות רבה. הסיבה להמלצה עתיקת יומין זאת היא שהשתן הראשון של הבוקר מרוכז יותר, ולכן קל יותר לזהות בו חומרים כימיים שונים. בעבר, כאשר בדיקות ההיריון בשתן היו פחות רגישות, הייתה לכך חשיבות. כיום, כשאיכות בדיקות ההיריון בשתן גבוהה, ניתן לבצע את הבדיקה גם בדגימת שתן במהלך היום.
האם במקרה של בדיקת היריון חיובית בשתן, יש צורך לבצע גם בדיקת היריון בדם?
אם התשובה של בדיקת היריון בשתן היא חיובית, הרי שאין כאן טעות – הבדיקה מזהה נוכחות של שרשרת ביטא בדגימת השתן, ואין צורך לבצע גם בדיקת היריון בדם (אלא במקרים מיוחדים וע"פ שיקול דעת של רופא נשים). בוודאי שאין צורך או סיבה הגיונית לבצע בדיקת היריון נוספת בשתן.
מנגד, אם בדיקת ההיריון בשתן שלילית, והווסת עדיין מתעכבת, הרי שניתן לחזור על בדיקת היריון (בשתן או בדם) לאחר מספר ימים. אין טעם לבצע בדיקת היריון בדם באותו יום בו התקבלה תשובה שלילית של בדיקת היריון בשתן, שכן רגישות ואיכות בדיקות ההיריון בדם ובשתן דומה למדי.